Sångerska

Kompositör, Liveloopare & Designer

Foto: Joel Andersson

Jenny Nilsson är en uttrycksfull och gränsöverskridande sångerska och kompositör. Med en genremässig bredd rör hon sig lekfullt mellan jazz, pop och folk, akustiskt och elektroniskt, allvarsamt och lättsamt. Hon är aktuell med soloprojektet Jenny Nilsson One Woman Orchestra där hon skapar låtar och ljudlandskap med hjälp av livelooping. Andra projekt är det experimentella popbandet Cure-a-Phobia (SE/NO), det multikonstnärlig scenshowkollektivet Lur (SE/DK/DE), det semitraditionella swingbandet Who’s Your Mama, jazzseptetten SaliBambra (SE/DK) samt den flerspråkiga barnteatern Teater JaLaDa (SE/IQ). Jennys inspirationsbank är stor och spräcklig och samlad från många håll och kanter, till exempel från balkan, tango, pop och soul.

Musiken håller sig sällan till en specifik tonart eller taktart men är ändå rytmisk och på något sätt logisk. Lekfulla melodier, melankoliska ackord och oväntade vändningar. Texterna kan vara antingen djupa, komiska, triviala, ifrågasättande eller rörande, men ambitionen är att de ska kunna tolkas på åhörarens personliga vis. Dock finns det ofta ett underliggande, dolt budskap.

Genom musiken vill Jenny komma åt dina känslor, vilka de än må vara. Det kan handla om att få dig att öppna ditt sinne, tänka efter, känna glädje, skratta, bli förvånad, förvirrad, inspirerad eller att bara njuta av något vackert. Hennes musik är som ett tvärsnitt av hennes hjärna. Den följer inga skrivna regler och måsten.

Jenny har utbildat sig inom jazz och improvisation, men har även en bakgrund inom musikal, teater och dans, vilket gör hennes uttryck starkt och unikt. När hon medverkar i barnteaterföreställningar är det oftast som både musiker/liveloopare/kompositör och skådespelare.

Utöver scenkonst håller Jenny även på med design i olika former vilket du kan läsa mer om under design.

Share: